Wellington Scoop
Network

SCOOP IMAGES: inside the Supreme Court


Click to enlarge

Scoop article and images – Carl Suurmond
Complaints over Stalinist architectural overtones and concerns over cost overruns accompanied the opening of New Zealand’s newest civic masterpiece or mistake (depending on your opinion) last week.

The new $80.7 million Supreme Court, New Zealand’s highest court of appeal, was officially opened by Prince William. Construction began in October 2007.


Click to enlarge

The court was established in 2004 to replace the role of the Privy Council in London – all New Zealand appeals to the Privy Council came to an end in December 2003.


Click to enlarge

The Supreme Court, which (according to the Ministry of Justice) has a design life of 100 years, is diagonally opposite Parliament, with the main entrance point at 85 Lambton Quay. The complex sits between Ballance St and Whitmore Street.

Construction included the restoration of the dilapidated old High Court building which fell into disrepair after the doors closed in 1993 when the High Court was relocated to Molesworth Street. The new building was designed according to heritage guidelines – it had to reflect the era in which it was built and also complement and respect the adjoining heritage building.


Click to enlarge

The building was also designed in accordance with sustainable design policies, in particular with low energy use in mind. Materials and building processes selected for the project had to meet a sustainability criteria.


Click to enlarge

The contemporary design by Warren and Mahoney (who designed the Stadium and the Michael Fowler Centre) was unveiled in September 2006 after consultation with the Supreme Court judiciary, New Zealand Historic Places Trust, Ministry for Culture and Heritage, the Ministry for the Environment and the Wellington City Council. The contemporary design of the new court stands in contrast against the Victorian-era High Court building to which it is connected.

The $4.5 million bronze facade that wraps around the outside of the building was developed in collaboration with sculptor Neil Dawson. It depicts native pohutukawa and rata trees, the pieces of red stained glass set inside the bronze symbolise the flowers of the trees. The 90 tonne bronze screen consists of 88 panels, each 8 metres in height, designed to provide solar screening, glare control, privacy and security.


Click to enlarge

The cone shape of the new free-standing court room draws inspiration from the cone of a kauri tree. The exterior of the cone is made from copper while the interior features 2,294 panels made from South Island silver beech.


Click to enlarge

The courtroom has been designed with a window which is visible from Lambton Quay, to symbolise the transparency of the court. The building has a double height ceiling, a library, judicial chambers and space for the registry function and ancillary services.


Click to enlarge


Click to enlarge

Two heritage items are displayed inside the courtroom. A Māori carved waka huia (treasure box), and a silver inkwell, dated 1702, which once belonged to Queen Anne, gifted to the Court by the Privy Council in 2004.


Click to enlarge

The old High Court building required extra remedial and strengthening work as it was in a worse condition than expected. The budget was increased from $65.1 million to $80.7 million after the Government revised the overall budget in 2008, with the majority of the additional funding going into restoring the old High Court building.


Click to enlarge

The Old High Court building is now protected from the worst effects of earthquake by on seismic base isolation bearings designed to protect stone and brick buildings. Similar technology is used to protect Te Papa.


Click to enlarge


Click to enlarge

The interior of the old High Court has been restored to its former glory. The curved staircase that leads to the public gallery; the court room with its intricate carvings and wooden panelled walls; and the English coat of arms – replicated by model-makers from old photos; showcase the workmanship that went into the project. The exterior of the building involved many retired plasterers who were able to pass on their skills to younger tradespeople.


Click to enlarge

The old courtroom will be used for ceremonial purposes and as a hearing room by other court jurisdictions where this is practical. The remaining space in the building will be used to accommodate future growth allowing the new High Court building to meet its 100 year lifespan.


Click to enlarge

From the old High Court room you can access the cells via a tight spiral staircase that takes you down to a narrow, white, freshly painted corridor, a place which has seen some of the country’s most notorious criminals.


Click to enlarge

The new Supreme Court building is now open to the public between the hours of 9am and 5pm, Monday to Friday. The Old High Court building will also be open once final work has been completed – this is expected to be sometime in February.

Email tours@justice.govt.nz for more information.

Content Sourced from scoop.co.nz
Original url

1 comment:

  1. Cam McLeod, 31. January 2010, 14:59

    I feel that this building is going to date.